czwartek, 25 lutego 2016

SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM


Tym razem przygotowałam dla Was aromatyczną sałatkę na podstawie przepisu popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. Ja ją uwielbiam, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.



Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 min

Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz.


Składniki na sałatkę:

2 filety z piersi kurczaka bez skóry
1 różowy grejpfrut

1 awokado
1 pęczek drobnego szczypiorku

 250 g sałaty roszponki

200 g kiełków soi (opcjonalnie)
 
12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)*

Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek)


Składniki na marynatę:
Sok z ½ limonki
1 łyżka miodu

3 łyżki oleju sezamowego**

4 łyżki sosu sojowego

Świeżo zmielony pieprz


Sos winegret z cytrusów:
50 g musztardy Dijon***

2 cl octu winnego (lub jabłkowego)

5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny…)

12 cl oleju arachidowego

2 łyżki ciepłej wody

1 szczypta soli


Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem.
W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Przygotuj sos winegret:
Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej arachidowy, a następnie dwie łyżki ciepłej wody, aby rozcieńczyć sos. Możesz przechowywać sos w zamkniętym słoiczku przez kilka dni w lodówce.
Umyj i osusz albo odwiruj roszponkę. Umyj i osusz kiełki soi.
Obierz grejpfruta ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki, przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę.
Obierz krewetki z pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****.
Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój na małe plasterki.
Posiekaj drobno szczypiorek.
Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.
 
*Różowych (pomarańczowych) krewetek.
** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron.
***Proporcje poszczególnych składników sosu winegret możesz oczywiście dozować wg własnych upodobań smakowych. Jeśli wolisz, żeby sos miał bardziej wyraźny posmak cytrusów, możesz dodać nieco więcej soku.

 ****Nie jest to konieczne, jeśli żyłka nie jest widoczna, gdyż nie wpływa ona raczej na smak krewetki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz