wtorek, 2 lutego 2016

SMAŻONE TOFU Z POREM


Proste danie wegetariańskie zainspirowane kuchnią azjatycką, również bardzo popularną we Francji- dla tych, którzy lubią nieco bardziej egzotyczne smaki.

 
 



4 porcje

Przygotowanie: 15 minut

Gotowanie i smażenie: 10 minut

Składniki:

2 opakowania tofu

Mąka ziemniaczana do obtoczenia kawałków tofu

5 cm pora (biała część)

15 g świeżego korzenia imbiru

1 ząbek czosnku

Olej do smażenia

 

Sos:


1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego) 
4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki cukru

2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego)

 

Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Imbir obierz, utrzyj na tarce, po czym włóż do małego garnuszka ze wszystkimi składnikami sosu. Zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj.

Pora umyj, osusz, przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie drobno w poprzek*.

Pokrój dwa kawałki tofu w kostkę i obtocz je ze wszystkich stron w mące ziemniaczanej, po czym obsmaż je na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko.


Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż.



Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz, jeśli wypróbowaliście ten przepis.

 

Angie
 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz