środa, 4 maja 2016

BIAŁO-CZERWONY KREM MALINOWO-JOGURTOWY


  W ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych.

 


 
Dla 4 osób
Przygotowanie : 20 min.
 
500 g malin

1/2 cytryny

80 g drobnego cukru

200 g serka mascarpone

200 g jogurtu greckiego

4 łyżki płynnego miodu

20 cl śmietany kremówki

20 g cukru pudru

Opcjonalnie:

25 g brązowego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Maliny umieść w rondlu*, wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie zgnieć maliny widelcem (lub zmiksuj) i przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Odstaw malinowy coulis do schłodzenia.
Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę** z cukrem pudrem. W misce połącz serek mascarpone z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą śmietanę.

Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej śmietany i jogurtu.
Odstaw deser do lodówki do schłodzenia.
Opcjonalnie tuż przed podaniem możesz posypać schłodzony krem brązowym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i skarmelizować go przy pomocy palnika gazowego do crème brûlée.

*Możesz odłożyć kilka malin do dekoracji.

** Najlepiej przed ubijaniem wstaw śmietanę na 10-15 minut do zamrażarki.

*** Jeśli wolisz bardziej słodkie desery, możesz dodać nieco więcej miodu i cukru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz