wtorek, 21 czerwca 2016

FILET Z OKONIA MORSKIEGO Z MASŁEM WANILIOWYM I CZARNYM RYŻEM

Dzisiaj proponuję Wam proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
Danie to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu.

Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania, kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych dań, które podbiją podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej zabawy urodzinowej! Bon anniversaire!

A wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia do tej wyjątkowej szkoły mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25, gdzie w miłej atmosferze będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl  oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl.

 
Przygotowanie: 35 min

Chłodzenie: 2 godz

 
Składniki na 6 osób

● 6 filetów okonia morskiego po około 150 g każdy

● 350 g czarnego ryżu

● Oliwa z oliwek

● Sól, pieprz

 
Na masło waniliowe :

● 120 g miękkiego masła*

● 1 laska wanilii

 

Przygotuj masło aromatyzowane wanilią: miękkie masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i ostrzem noża wyskrob ze środka ziarenka. Połącz ziarenka wanilii z masłem, rozgniatając je widelcem, aby dobrze rozprowadzić ziarenka. Z masła uformuj rulon i zawiń go w folię żywnościową. Zamknij brzegi i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Czarny ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż filety okonia morskiego po 4-5 minut z każdej strony. Posól, popieprz.

Wyłóż filety na talerze, i ułóż na nich masło waniliowe pokrojone na małe plasterki. Podawaj z czarnym ryżem.**

*Pozostawionego uprzednio do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.
** Pamiętaj o tym, że czarny ryż wymaga dłuższego czasu gotowania niż ryż biały. Aby ładnie podać ryż użyj obręczy do formowania potraw lub ramekinów.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz