Danie to
dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu.
Życzę Akademii
i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych
fanów i miłośników gotowania, kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych
dań, które podbiją podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej
zabawy urodzinowej! Bon anniversaire!
A wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia do tej wyjątkowej szkoły mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25, gdzie w miłej atmosferze będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl.
Przygotowanie:
35 min
Chłodzenie: 2
godz
Składniki na 6
osób
● 6 filetów
okonia morskiego po około 150 g każdy
● 350 g czarnego
ryżu
● Oliwa z
oliwek
● Sól, pieprz
Na masło
waniliowe :
● 120 g miękkiego
masła*
● 1 laska
wanilii
Przygotuj masło
aromatyzowane wanilią: miękkie masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i ostrzem noża wyskrob ze środka ziarenka.
Połącz ziarenka wanilii z masłem, rozgniatając je widelcem, aby dobrze rozprowadzić
ziarenka. Z masła uformuj rulon i zawiń go w folię żywnościową. Zamknij brzegi
i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Czarny ryż ugotuj
według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż filety okonia
morskiego po 4-5 minut z każdej strony. Posól, popieprz.
Wyłóż filety na
talerze, i ułóż na nich masło waniliowe pokrojone na małe plasterki. Podawaj z
czarnym ryżem.**
*Pozostawionego
uprzednio do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.
** Pamiętaj o tym, że czarny ryż wymaga dłuższego
czasu gotowania niż ryż biały. Aby ładnie podać ryż użyj obręczy do formowania potraw lub ramekinów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz