sobota, 18 czerwca 2016

MUFFINKI Z KWIATEM CZARNEGO BZU


Osobiście nie przepadam za zapachem kwiatów czarnego bzu, ale w muffinkach, które Wam dzisiaj proponuję jest on niezwykle subtelny, a same muffinki są puszyste i lekkie. Możecie je zabrać na piknik, podać na deser lub na podwieczorek.



















Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min

Macerowanie 24 godz


Na około 10 muffinek

180 g mąki pszennej    
150 g masła

200 g drobnego cukru

5 niedużych jajek

4 łyżki śmietany kremówki

1 laska wanilii

1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g)

1 szczypta soli

Na syrop z kwiatów czarnego bzu:

6 baldachów kwiatów czarnego bzu

100 g drobnego cukru

10 cl wody

½ cytryny bio

 

Przygotuj syrop z kwiatów czarnego bzu: otrząśnij kwiatostany, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów (nie płucz ich, aby nie straciły aromatu), i oberwij kwiaty, pozostawiając możliwie jak najmniej zielonych łodyżek. Odłóż kilka drobnych kwiatostanów do dekoracji. Zagotuj wodę. Cytrynę umyj i pokrój w plasterki. Kwiaty czarnego bzu umieść w miseczce, zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i plasterki cytryny (możesz wycisnąć odrobinę soku), zamieszaj i przykryj. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnego dnia przecedź syrop przez sitko, zagotuj w rondelku, mieszając, po czym przelej do słoiczka i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Przygotuj muffinki: masło rozpuść w rondlu. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Jajka ubij w misce z cukrem i ziarenkami wanilii, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Wlej rozpuszczone masło, śmietanę i 6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, całość dobrze wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wlewaj ciasto do wyłożonych papilotkami lub natłuszczonych foremek do muffinek, wypełniając je do ¾ ich wysokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, udekoruj kwiatami czarnego bzu i podaj.

*Tak przygotowany syrop możesz również wykorzystać do przygotowania naleśników, gofrów lub nalewki.
 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz