niedziela, 3 lipca 2016

DESER Z TRUSKAWEK, CHIA I KAKAO


Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy.






Przygotowanie 10 minut

Chłodzenie 6 godz

Dla 4 osób

250 g truskawek

500 ml mleka migdałowego*

40 g nasion chia

3 łyżki niesłodzonego kakao

3 łyżki syropu klonowego**

Kilka listków świeżej mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wlej do miski mleko migdałowe, dodaj nasiona chia, kakao i syrop klonowy, całość dobrze wymieszaj trzepaczką. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc), w międzyczasie zamieszaj krem od czasu do czasu.

Przed podaniem umyj i osusz truskawki, usuń szypułki i pokrój w cienkie plasterki, nałóż krem do pucharków i ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. Udekoruj posiekanymi listkami mięty (opcjonalnie).

*Lub mleka sojowego albo ryżowego.

**Ilość syropu lub miodu dawkuj według własnych upodobań. Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub płynnym miodem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz