niedziela, 2 października 2016

CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI


Clafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Najbardziej znanym i popularnym jest clafoutis czereśniowe, ale ja proponuję Wam tym razem clafoutis z owocami jesieni- śliwkami. Poza tym, że są one źródłem witamin i błonnika, uważam, że smakują w tym wydaniu jeszcze lepiej niż tradycyjne clafoutis czereśniowe.



 
Czas przygotowania: 20  min

Czas piecznia: ok.30 min

Dla 4-6 osób

 

● 500 g śliwek (dowolnej odmiany)

● 4 jajka

● 25 cl mleka

● 125 g cukru

● 80 g mąki

● 60 g lekko solonego masła

● odrobina masła do posmarowania formy

● 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki, i pokrój na ćwiartki.

Masło rozpuść w rondelku.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo mąkę. Następnie domieszaj rozpuszczone masło. Na koniec wlej mleko, nadal ubijając.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Wysmaruj masłem ceramiczną formę do clafoutis lub indywidualne kokilki do zapiekania. Ułóż śliwki na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-35 minut, w zależności od tego, czy używasz indywidualnych kokilek czy większej formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione*. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno, osobiście uważam, że ciepłe smakuje najlepiej. Możesz je również posypać z wierzchu cukrem pudrem, a także podać z lodami waniliowymi.

*Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową.




 

4 komentarze:

  1. Jestem pewna, że smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję. To prosty a zarazem efektowny deser albo mała przekąska na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Jedno z moich ulubionych ciast! A ze śliwkami o dziwo jeszcze nie robiłem! Trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre, bo nie za słodkie, gorąco namawiam, a jeśli wolisz bezglutenowo, to możesz zastąpić mąkę Maizeną (proporcje do wypróbowania), chyba też będzie dobre.

    OdpowiedzUsuń