wtorek, 15 listopada 2016

KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM


Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To warzywo jest bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.

Do przygotowania poniższego deseru najbardziej nadaje się dynia hokkaido, która ma bardzo delikatny smak, ale możecie również użyć klasycznej dyni o pomarańczowej skórce. Jeśli wolicie zdrowe desery, spróbujcie zastąpić cukier np. syropem klonowym, który bardzo dobrze komponuje się z mascarpone. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie podać deser, to pobudzi zmysły waszych gości, jeśli używacie małych dyni hokkaido, możecie podać krem w skorupach dyni.
 
 

  
 Czas przygotowania : ok. 50 min

Czas chłodzenia: 4 godz.
 
 
Dla 6 osób:
 
● 6 małych dyń (typu hokkaido) po 200 g każda 
 
● 50 cl mleka

● 250 g serka mascarpone

● 50 cl śmietany kremówki

● 250 g drobnego cukru

● 1 laska wanilii

● 2 opakowania cukru waniliowego

● 60 g płatków migdałowych

● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu)
 
 Wykonanie:
Zetnij wierzchołki dyni. Wydrąż miąższ z dyni, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć do gotującej wody i gotuj przez około 15 minut, po czym odcedź. 

W międzyczasie upraż płatki migdałowe na suchej patelni, odstaw na bok.
Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Dodaj 100 g cukru i rozciętą wzdłuż laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami. Wrzuć do niego pokrojoną dynię i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, do całkowitego wyparowania mleka. Wyjmij laskę wanilii, przetrzyj dynię przez sito (lub zmiksuj ją delikatnie), tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego purée.
Mascarpone ubij z resztą cukru. Dodaj purée z dyni, energicznie wymieszaj całość.
Ubij schłodzoną kremówkę* na sztywno z cukrem waniliowym. Domieszaj przy pomocy szpatułki do przygotowanej uprzednio masy z dyni i mascarpone.
Wypełnij opróżnione dynie przygotowanym kremem. Posyp z wierzchu uprażonymi migdałami. Wstaw na około 4 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj do każdej dyni likier kawowy, po około jedną, dwie łyżki do każdej porcji (ilość wedle uznania). Podawaj mocno schłodzone.
Możesz dodatkowo udekorować krem bitą śmietaną (najlepiej z syfonu, jest dużo lżejsza i delikatniejsza w smaku).
* Przed ubijaniem wstaw kremówkę na około 15 minut do zamrażarki.

** Możesz również zastąpić małe dynie około 1 kg dużej dyni, a następnie podawać krem w pucharkach.
 





 

8 komentarzy: