środa, 2 listopada 2016

ŁOSOŚ Z JABŁKIEM GRANNY SMITH


Mimo że na co dzień wolę przygotowywać proste, zdrowe potrawy, szczególną wagę przywiązuję zawsze do tego, by posiłek był nie tylko smaczny, ale również ładnie podany. Uważam, że estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
 
Dzisiaj proponuję Wam smaczną, zdrową i elegancką przystawkę z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie zaserwowana!
 


Czas przygotowania: 20 min

Czas chłodzenia: 30  min
 

Składniki dla 4 osób:
 
● 250 g filetu z łososia

● Pół pęczka szczypiorku

● 1 jabłko granny smith

● 1 limonka

● 1 łyżka sosu sojowego

● 1 łyżka musztardy francuskiej

● 4 łyżki oleju arachidowego

● Oliwa z oliwek

● Sól, pieprz

 
Wykonanie:
 
Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce 1 łyżkę musztardy, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, i sok z połówki limonki

Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj, odłóż część do dekoracji, resztę dodaj do sosu winegret.

Jabłko umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie słupki. Włóż je do miseczki i skrop sokiem z limonki.
 
Zdejmij skórę z filetów łososia, usuń ości, i pokrój go w bardzo cienkie plasterki. 
Na talerzykach rozprowadź pędzelkiem kuchennym sos winegret na kształt kwadratu, ułóż na nim plasterki łososia, polej z wierzchu sosem, po czym skrop odrobiną oliwy z oliwek, popieprz świeżo zmielonym pieprzem i posyp z wierzchu słupkami jabłka i resztą posiekanego szczypiorku. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Smacznego!

 


2 komentarze: