sobota, 21 stycznia 2017

CRÈME BRÛLÉE Z POMIDOREM, PAPRYKĄ I FENKUŁEM

 
Co powiecie na crème brûlée w wersji wytrawnej, z pomidorem, papryką i koprem włoskim? Myślę, że powinna zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za fenkułem, zwłaszcza surowym. Zapraszam Was do jej spróbowania!




Przygotowanie: 15 min

Pieczenie: 40 min

 

Dla 4 osób:

● 2 czerwone papryki

● 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)

● 2 gałązki tymianku

● 1 duży pomidor

● ok. 3 łyżki oliwy z oliwek

● 50 cl śmietany kremówki

● 15 cl mleka

● 6 żółtek jajek

● sól i pieprz
 
 
Nagrzej piekarnik do temperatury180°C (w pozycji opiekacza). Papryki i pomidora umieść (w całości) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i wstaw do piekarnika. Obracaj je od czasu do czasu podczas pieczenia, aż skórka dobrze się przypiecze ze wszystkich stron. Przypieczone warzywa przełóż do miski i przykryj folią żywnościową (lub zawiń osobno każde z warzyw w folię).

Kiedy warzywa przestygną, obierz je ze skórki. Pokrój je drobno. Przełóż do miski, dodaj mleko, śmietanę, żółtka i listki tymianku. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj całość. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do schłodzenia. 

Koper włoski umyj, zdejmij wierzchnią, twardą warstwę i odetnij twardą podstawę korzenia. Pokrój koper na cienkie plasterki. Podsmaż do miękkości na rozgrzanej oliwie, mieszając. Podsmażonego fenkuła włóż do żaroodpornych kokilek do crème brûlée (lub innych kokilek do zapiekania), wlej na wierzch przygotowaną wcześniej mieszaninę z papryką i pomidorem. Nagrzej piekarnik do temperatury 100°C. Umieść kokilki w naczyniu żaroodpornym (lub brytfannie) wypełnionym gorącą wodą (tak, by poziom wody sięgał około 1/3 wysokości kokilek, to znaczy około 2-3 cm), i piecz przez około 40- 45 minut w temperaturze 100°C. Udekoruj natką kopru włoskiego.
Podawaj na ciepło. Smacznego!
 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz