piątek, 3 lutego 2017

MUS BURACZKOWY NA PRZYSTAWKĘ


Dzisiaj proponuję Wam delikatną i zdrową przystawkę z buraczkami w roli głównej. Jeśli lubicie, tak jak ja, lekkie przekąski, to ta na pewno przypadnie Wam do gustu. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie, zapraszam!





 
Przygotowanie: 20 min.

Chłodzenie : 1 godz.

Dla 4 osób

● 3 ugotowane buraczki*

● 4 łyżki naturalnego jogurtu kremowego

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki octu jabłkowego

● 3 białka jajek

● 1 cytryna

Ugotowane buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jogurt, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie domieszaj do buraczków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj np. w małych szklaneczkach.

*Średniej wielkości.

**Dopraw według własnych upodobań, możesz dodać mniej soku z cytryny, lub więcej octu jabłkowego, oraz pieprz i sól.

*** Mus smakuje równie dobrze następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz