piątek, 28 lipca 2017

TARTA Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI


Wytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty.
Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi, jest kolorowa i lekka, a podana z bukietem sałat smakuje wyśmienicie.






Czas przygotowania: 30 min.

Pieczenie: 35 min

Składniki na tartę o średnicy 24 cm.

Porcje dla 4-6 osób :

Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie):

250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)*

125 g miękkiego masła

1 jajko

Szczypta soli

ok. 50 ml. wody


Składniki na farsz:

● 150 g wędzonego łososia

● 200 g ricotty

● 3 jajka

● 200 ml śmietany kremówki

● 3 cebulki dymki

● 8 pomidorków koktajlowych

● 2 łyżki kaparów

● 3 gałązki koperku

● sól, pieprz

 Przygotowanie:

Przygotuj ciasto:
w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.*** 
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.

Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Przygotuj farsz:

Plastry łososia pokrój na drobne kawałki, serek ricotta pokrusz. Cebulkę dymkę obierz i drobno posiekaj. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. W misce ubij trzepaczką jajka ze śmietaną, domieszaj ricottę, pokrojonego łososia, posiekaną dymkę i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż farsz z łososiem i ricottą na podpieczony spód tarty. Posyp z wierzchu kaparami i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone  na pół i piecz jeszcze przez około 5 minut.

Podawaj na ciepło, najlepiej z sałatą doprawioną sosem winegret.


*Zamiast mąki pszennej, możesz również użyć mąki orkiszowej lub mąki bezglutenowej.

**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.
*** Lub przygotuj ciasto poprzedniego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz