sobota, 27 stycznia 2018

WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI Z TOFU


Dziś mam dla Was zupełnie prosty przepis na wegetariańskie placki z tofu, z dodatkiem mąki z ciecierzycy, przypraw i kolendry. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a są bardzo smaczne. Ja przygotowałam je z miękkiego tofu, ale można użyć do ich przyrządzenia również twardego tofu, i podać  z dowolonymi warzywami. 






Porcja dla 4 osób

Składniki :

● 400 g tofu (miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego)

● ok. 80 g mąki z ciecierzycy

● 1 jajko

 ½ łyżeczki  mielonego kuminu

● ½ łyżeczki mielonej kolendry

● 1 łyżeczka mielonej papryki

● 1 łyżeczka kurkumy

● 2 szczypty cynamonu


● szczypta pieprzu kajeńskiego

● ½ pęczka natki kolendry

● sól, pieprz

Przygotowanie :

Jajko ubij trzepaczką, dodaj tofu, wszystkie przyprawy, drobno posiekaną natkę kolendry, sól,  pieprz, wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj (zwłaszcza jeśli używasz twardego tofu).

Dodaj mąkę z ciecierzycy, ilość dostosuj do rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków.

Podawaj np. z purée ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur.







Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

2 komentarze: