poniedziałek, 12 lutego 2018

KOTLECIKI Z CIECIERZYCY Z JAGODAMI GOJI


Proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne kotleciki z ciecierzycy z jagodami goji, ziołami i przyprawami. Zasmakują nie tylko wegetarianom. Gorąco polecam!






Porcja dla 6 osób


Przygotowanie: 30 min.

Gotowanie: 10 min.

500 g ciecierzycy z puszki

½ pęczka natki pietruszki

● ½ pęczka natki kolendry

● 10 listków mięty

● 100 g mąki z ciecierzycy

● 1 duże jajko

● 2 łyżeczki mielonego kuminu

● 20-30 g jagód goji

● 4 garście sałaty (np. rukoli, roszponki lub miks sałat )

● 1 pęczek rzodkiewek

● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego

● 1 łyżka soku z cytryny

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki octu jabłkowego

● sól, pieprz



Przygotowanie:

Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut.

Ciecierzycę odcedź i zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz. Domieszaj mąkę z ciecierzycy i odcedzone jagody goji.

Rękami uformuj kulki, usmaż je na rozgrzanej oliwie.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (2 łyżki) z octem jabłkowym. W osobnej miseczce wymieszaj serek twarogowy (lub kremowy) z sokiem z cytryny.

Rzodkiewkę umyj i pokrój w talarki, sałatę umyj, dopraw winegretem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzach sałatę, kotleciki z ciecierzycy, łyżkę sera twarogowego z odrobiną oliwy z octem. 



Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

2 komentarze:

  1. Jagód goji nie lubię, ale reszta super :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie jestem specjalnie zwolenniczką jagód goji, ale akurat w tym przepisie wyjątkowo mi smakują. Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń